Torsdagsgifflar

Dom var tre från början, och här är receptet medan jag kommer ihåg det!
Smula sönder 60 gr jäst i degbunken. Smält 150 gr smör och häll på 3 dl vatten så det blir fingervarmt. Häll i 1/2 dl fiberhavregryn ( mest för att döva samvetet). Rör ner 2 tsk salt, 1 tsk socker och 2 ägg. Vill du spara på äggen så ta ifrån 2 tsk till pensling. Tillsätt 1 l vetemjöl och arbeta degen smidig. Jäs under duk 30 min.
Dela degen i tre delar och kavla ut dem i trekanter. Rulla ihop mot spetsen och forma till gifflar. Lägg dem på smord plåt och jäs i 20 min till. Pensla med ägg och strö över sesam -eller vallmofrö och grädda i 200 grader, nere i ugnen i 20 min. Klart!
Tycker att det liknar en croissant! Fast jag antar att dina är något nyttigare, hihi.
Ja Rob, lite nyttigare. Inte en massa inkavlat smör, och inte alls så tjusigt bearbetade men helt ok en torsdagkväll...
Men visst tusan ser det ut som croissanter? Gifflar är väl såna små från Pågens?
Bevis!
<a link:http://sv.wikipedia.org/wiki/Giffel>Klicka här!</a>
Äsch, den länken ovan leder till en giffel!
Jösses, vad det blev komplicerat. Det jag har på brödfatet är helt vanliga franskbrödbullar (som dessutom blev felbakade och därför ett helt nytt recept, om jag nu tvunget skall erkänna det) som är utbakade till gifflar. Giffel är en utbakningsform antingen den kommer från Pågens eller Tåghusa - är i vetebulledeg eller bröddeg och sedan är det innehållet i degen som bestämmer namnet på skapelsen.
Konsten att laga mat består till stor del att kunna kamoflera de fel man gör så att de inte märks. Haha!
Jag är inte övertygad... :D
Inte?
Kolla You Tube, "Juka screaming Croissant" kunde naturligtvis inte köra över det....!