Skyddsjakt på malplacerad varg - absolut!

Bort med varg från områden där den angriper inhägnade djur, som inte kan fly från angriparen! Det kan inte åvila djurägarna att försöka utestänga rovdjur med så hög strömenergi, att den är olämplig för den egna boskapen!
Jag har ställt frågan till JBV om vilken energi som är tillåten i stängsel för husdjur och där visste ingen, utan jag blev skickad till Elsäkerhetsverket, där jag fick nedanstående svar:

”Följande stycke ur bilagan BB beskriver vad som gäller kring energimängden i samband med olika djurslag:
Elstängsel avsedda att avhysa fåglar, hägna in keldjur eller för att tämja t ex kor behöver, för att en tillfredsställande och säker funktion skall erhållas, endast matas från elstängselapparater som avger pulser med lågt energiinnehåll.
Vad som menas med lågt energiinnehåll får man själv bedöma, standarden säger dock att den maximalt tillåtna energimängden är 5 J och detta värde ska inte överskridas!

Jag vet inte riktigt vad som menas med keldjur här? Skulle kännas konstigt att stänga in kaninen, hunden, katten, råttan, marsvinet osv i elstängsel? Möjligtvis minigrisen? När det gäller ”tämja” kor så är ju påfösare och även kodressörer förbjudna sedan flera år? Till vanliga lantbruksdjur är det alltså 5 J MAX!!! Oftast räcker det med hälften.
Kollade hos Svensk Elstandard som skickade mig till Länsstyrelsen som inte ville svara längre när det kom till dessa lite oväntade frågor, utan meddelade att de var tillsatta av regeringen att fullfölja deras beslut om besiktning av angripna djur och rapportering. Det var också bestämt att varg skall finnas i de södra delarna framöver. Punkt. Minsann! Jag kunde vända mig till Viltskadecentrat. Kollade deras hemsida och pratade med marknadsansvarig där och hon bekräftade att det finns inga regler för hur hög strömenergin får vara, när det gäller t.ex. ansökan om bidrag till rovviltsavvisande stängsel i Sverige. Det finns en del ”intelligenta aggregat” som påstås sänka styrkan om något fastnar i trådarna, men det känns svårkontrollerat och dyrt! Måste till en GSM-modul som är beroende av mobiltäckning osv…..

När det gäller rovdjursstängsel måste energin enl Ls vara minst 15-25 J. För långa sträckor och högt ohm-tal behövs ännu starkare! För alla dessa aggregat behövs dispens och den söker tillverkaren? Jättekonstigt, det borde vara användaren som söker dispensen beroende på var och hur stängslet skall användas. Så stark energi i stängsel är totalt olämplig för tamdjur och kan även störa telenät och bidra till elektromagnetisk inkompabilitet i andra sammanhang. Står ingenting om vad som händer med t.ex. en pacemaker? För att en apparat är EU godkänd, behöver det inte betyda att den är förenlig med svenska djurskydds -och miljölagar. Det avsätts av staten miljoner kronor varje år till stängsel som vid en granskning kanske inte är godkända!!
Nu övergår jag till vanligt sunt förnuft!
Jag har ingenting emot varg i sig, (det var en sanning med modifikation, förstår inte varför ett djur behövs som gör så stor skada) inte heller att ett hungrigt djur i naturen, tar ETT byte för att äta sig mätt, men det går aldrig att acceptera att varg tillåts härja fritt på platser där den inte hör hemma och spoliera enskilda människors försök att livnära sig på djurskötsel och/eller samtidigt hålla landskapet öppet för allas skull! Fullständigt vansinne att försvarslösa djur, ofta av ras som också omfattas av bevaringsplan, plågas till döds, när de i panik springer för sina liv med tarmarna hängande utanför magen och med stora bitar kött urslitna ur sina kroppar, innan de stupar! Där hjälper ingen ersättning och hade någon medvetet tillåtet att samma skador tillfogats djur i annat sammanhang, hade det lett till stränga straff för djurplågeri! En varg som börjat bete sig så här slutar aldrig att göra det! Det går inte heller att stänga ute en varg från ett stängsel som även är ok för andra djurarter och det har jag inte sett någon diskussion om. Har faktiskt inte heller sett några som helst inlägg i debatten från s.k. ”djurvänliga aktivister” till försvar för fåren? Här har ni ju något att ”bita” i!
 " De sista entusiasterna" måste kunna bedriva sin djurverksamhet och även kunna ha sambete vilket är önskvärt. Människor skall ju också kunna gå nära stängslen, annars blir det ganska konstigt. Ok, det var visst inte mer än fem personer som hade dött av att de av någon anledning fastnat eller ramlat i energistarka stängsel de senaste åren, så där räknas det väl också med att ”lite spill får man tåla”!

Sedan urminnes tider har djurarter flyttat, minskat eller rent av dött ut, när de inte längre passar in i takt med att samhället utvecklas och folk - och tamdjursmängd  ökar. Oftast anpassar sig naturen till det och gör den inte det, då är det upp till oss att välja vem som får ge sig. Ganska enkelt – eller hur?
Naturligtvis kommer nån ”vargvillvihaöveralltsympatiker” att försvara detta också med några inlärda standardfraser, om att djur har samma rätt som vi att leva var de vill, osv! Jaha, men nu är ju naturen ordnad så, att den som är skapad med störst hjärna krattar manegen, jobbar, betalar skatt och styr skutan. Visst inte alltid med största framgång, men det finns liksom ingen ställföreträdare på samma nivå, som kan hoppa in ändå! Därför går det inte att förmänskliga djur eller ens tala om rätt att finnas här eller där. Det är en balansgång där man måste prioritera människors försörjning och trygghet, i länder där man har den möjligheten. Det finns nog en plats för de flesta individer, men inte villkorslöst på samma ställe. Rovdjur som går bärsärkagång på hägnade tamdjur skall bort, det är oftast genetiskt betingat! De som inte inser detta, kan ju fixa så att t.ex. malplacerade vargar har tillgång till mat, utan att angripa hägnade djur. Det går ju inte - tror inte någon släpper till sin hund eller katt frivilligt – nä just precis, det gör inte andra djurägare heller……

 

 


RSS 2.0