Lite blommor till...



och närbild av vår "mossmatta" som ändå tydligen är en skön bädd för vårfägringen!

Nu é de gult i Vår Herres hage

Trots kalla nätter, så gör blommorna vad de kan för att sprida glädje - och ger samtidigt ett alldeles fullgott skäl att vänta med att dra igång gräsklipparen på ett bra tag till!



pskliljor-004

Ny erfarenhet i solen

Idag har vi gjort nåt som för oss var verkligen unikt. Vi tog var sin stol och satte oss i ett lugnt hörn på gården och vände oss mot solen. När vi suttit en stund kom vi på att det var absolut första gången vi satte oss tillsammans en stund i solen bara för att - just sitta i solen och inte göra nånting annat!! Första gången på 43 år!! Ändå var det inte utan lite dåligt samvete för att man kunde ju gjort nånting nyttigare! Hur i helsike är man funtad egentligen? Vi hade inte satt oss i dag heller om inte vi varit asförkylda och ganska mosiga. Det blev i alla fall väl en unik halvtimma eller så - jag satt faktiskt lite längre - men lyckades ändå inte hitta det rätta softkänslan som jag tror hör till solande.
Har aldrig ägt nån solstol heller, jo förresten, Henning ärvde en efter min mor (som jag inte heller tror använde den till solbad), men den hade han inomhus när han tittade, läs "sov" TV. Han hade så mycket värk att ingen annan stol fungerade. När den var uppsliten fick han en annan av min bror och svägerska som fick samma användning. Tror inte vi är så bra på det här att koppla av kanske.
Det är nog nånting vi måste lära oss, så vi får väl jobba på det - eller inte!

Andnöd och host-host

Vet inte om det var myrgiftet, rivningsdammet eller tvärdraget, troligen alltsammans kryddat med nån liten bakterie, som gett oss rejäl förkylning eller allergi eller nåt annat som gör att det piper, vi hostar å ja, ni vet........

Efter Magnus översyn av billamporna (även då parkeringsljusen som omöjligt kunde lysa eftersom lamporna som vi köpte i fjor fortfarande låg kvar i handskfacket och ingen tydligen kollade dem på Bp förra året) och bromsrören, så går förhoppningsvis bilen ett år till efter bilprovningsåterbesöket idag! Även övriga lampor som skulle lysa gjorde faktiskt det! Jippiiii!
Maken tvingade mig med, slängde av mig i Gärsnäs för att han skulle slippa handla, och jag var väl snäll och följde med för att han var förkyld, annars kunde han gott asa mjölk och vichyvattensbackar nån gång!
Jag tycker inte att jag har känt mig särskilt sjuk egentligen,  bara hostig, svullen i halsen och svårt att andas, men fy fasen vad jag blev schack i affären. När jag var klar segnade jag ner på "pensionärsbänken" där och var glad att jag fick vänta en stund och pusta innan guben kom tillbaka från stan. Ok, jag fick hjälp in med grejorna hemma i alla fall! Sedan firade vi med varsin vichyvatten! Tror att vi blivit beroende faktiskt. Har inte haft några på ett par dar och det var riktigt jobbigt att vara utan! Ja, det var väldigt vad pretentionerna sjunker med åren - känna sån lycka över en flaska vichyvatten!!

Nu har vi tappat renoveringssugen också för ett par dagar, men det är väl bara att ta nya tag igen. Det är ett stort projekt, å DYRT, men nu måste vi bestämma om vi skall satsa på det fullt ut. Vad har vi att välja på egentligen?? Tokigt att ha ett hus som inte används ju....
Får väl se vad morgondagen ger!

Duktig i veckan: Skulle väl vara att jag söker miljövänliga renoveringsalternativ då?

Det var den påsken ja....

Det blev varken särskild påskmat eller nåt firande, men väldigt trevlig samvaro ändå på ett mycket speciellt sätt.
Efter den där myrupptäckten, så var nyfikenheten för stor för att låta dem vara tills Anticimex kom och tittade på dem. Nä, när Anders och kompisen Robert (vår kompis också förresten, sedan över 20 år tillbaka) kom så blev det en uppstart till rivningsarbete i Holmakåken som jag nog inte sett maken till förut. Då skall man ändå betänka att jag upplevde hela min barndom i ett sommartorpsrestaureringsobjekt och sedan ett likadant fastboendeobjekt när jag flyttade hit  - som nog inte är avslutat än...!
På fyra dagar blev det som varit kök i ljusblå nyanser,  sovrum, spiskammare och garderob utblåst på allt  utom väggar och tak. När de ändå var i gång liksom...! Dessutom är allt rivningsmaterial bortplockat, sorterat eller uppeldat! Jädrar i min lilla låda!
Under det nedrivna grejset hittade vi det bästa av grundmaterial som vi inte i vår livligaste fantasi kunnat föreställa oss! Torra, rena golv och väggar, bra bjälklag (utom en gammal bjälke som vi får byta) och en jätteinspiration att fortsätta göra kåken i ordning! Varför har vi inte gjort detta innan, kan man ju fråga sig? Vi har haft huset i 10 år!! Nä, hälsa och ork har väl varit hinder i vägen, och det skall till en riktig fetspark i häcken för att våga börja, driftiga "volontärarbetande" ungdomar och en armè små svarta myror som valt fel plats att bo på!
På sluttampen åkte dessutom halva det fula Thujabuskaget utanför också av - ja på tvären då - så får vi se om dom återhämtar sig och blir lite fylligare!

Verkligen en Glad Påsk, fast snudan e full av rivningsdamm, och musklerna har gått på högvarv, ja, spisen också! Haha! Men det är ju i ärlighetens namn då jag trivs bäst!
Allra mest tacksam är jag ändå för att Anders snedkrökta rygg har bättrat sig så att han klarar av att göra såna här saker. Det har han inte kunnat på nästan fyra år. Tack vare självdiciplin och viktminskning, en kiropraktor som med nålar, knyck och massage gjort ett jättejobb, och en inte oväsentlig styrketräning, så är han tillbaka igen! Jag var riktigt, riktigt orolig där ett tag.
Nu känns det lite tomt o tyst igen, men vi har ju fått en del att tänka på och pyssla med tills nästa omgång...
TACK FÖR HJÄLPEN!

Påskmys, nja...

Så mycket påskmys har det inte varit. Jo, just nu är Anders, Robert , Magnus o Linda här och äter glass och chokladsås! DET är mysigt. Magnus o Linda har varit på turne uppåt landet idag och Anders, maken o jag har varit i Holma och tokrivit( mest Anders då..) köket och sovrummet. Det var tvunget, då en liten gullig myrkoloni bosatt sig i ett hörn i vaskskåpet. Dom var lite fler än vi trodde.....!
Vi har länge pratat om att slå ner väggen där och det var ju läge för det nu. I morgon blir det eldning av all skiten vi rivit ut!
Men SÅÅÅ mycket grejor vi samlat därute! Milde tid om man skall flytta härifrån nån gång? Vågar inte tänka på det just nu.
Robert kom i eftermiddags och vi har ätit plommonspäckad grishals med selleri och morotssås, Det var det första jag hittade i frysen när vi kom hem, så det fick det bli. Får väl koka ett gäng ägg tills i morgon så vi känner lite Påsk. Känns inte riktigt ok att grilla i brasan som kommer att aveldas, så vi satsar nog på nån "innemat".

Nu är det till att hoppas på en god sömn så att vi kan ta oss an morgondagen med tillförsikt!

Duktig i veckan: Samtidigt som jag sökte efter Anders betyg som han trodde fanns här, (det gjorde de inte) så har jag sorterat och slängt en massa gamla papper och annan skit. Har också limmat lådorna på en gammal byrå som hängt på trekvart i måååånga år!

Varning - Konstrunda på Österlen!

Påsken för oss har ingen så där riktig tradition, för i många år var vi med hästar på husdjursutställning just påskdagarna, och det var något speciellt. Mycket jobb och farande, men vi hade jätteroligt  tillsammans med flickor vi lärde känna första året, och som sedan var med oss mer eller mindre i alla åren. Tack Louise och Anki och Jättekram till Er!
Nu skulle man kunna göra nåt annat på Påsken, men bor man på Österlen och det är Konstrundedags så är det säkrast att INTE ge sig ut på vägarna! I ärlighetens namn, så konstnärsdotter jag är, så är jag inte överdrivet intresserad av konsten heller. Det är väl det här med bagarbarn.....! Kollade i tidningen under "kultur" i går och där var minst 205 olika konstnärer på sidorna!?! Då tror jag inte ens att de riktiga " ÖSKG" konstnärerna var med i nån större omfattning.
Nä, det har gått total inflation i detta och jag kan inte se riktigt vem det gagnar. Det finns väl alltid nån favorit som besöks, men alla som "tjyvhängtmed" på ÖSKG:s koncept är ju inte konstnärer i dess rätta bemärkelse. Det blir lite konstens loppis på vissa ställen kan jag känna, och det drar ju ner statusen på det som en gång bara var jurybedömd konst.
En del kändisar finns ju alltid och det är väl där och på de ställen det samtidigt finns mat som folk söker sig till mest kan jag tänka - och där blir t r å n g t!
Det dröser sedan också ner massor av troligen sommarlediga hantverkare - konstnärer - caféuppsättare m m från resten av Sverige som öppnar upp bara under sommaren härnere!  Inte riktigt lika kul för dem som försöker hålla igång sin verksamhet här hela året och dessutom skall leva på den! Lagom borde vara bäst kanske.
Inte riktigt på glada sidan idag utan t.o.m. lite irriterad.....!  Nä, skärpning och förberelse för lite Påskfirande och troligtvis mycket slit, som det blir när man kan utnyttja helglediga barn, stackare!
Trots allt önskar vi klart en Jätteskön Helg med tocke utan glas i och äggen lär väl klara sig!


Scilla!!!



Vår gräs eller kanske rättare, moss-matta just nu! Naturen sköter detta sååååå bra till oss!

Tillbringade natten med ett jättesvin....

Våra superduktiga  - och trevliga - jägare ringde och sade att de kom med vildnasse under kvällen. Snabbt ut i köket och skrubba av diskbänk och styckningsplats, så de hann torka! Vatten är som bekant fullt av bakterier, så ingen väta ville jag ha där. Jag hann också skriva de flesta lapparna till paketerna som sedermera skulle in i frysen. Pojkarna, nåja, kom vid 21-tiden och vi tog en rejäl fikapaus innan vi blev lämnade med nassen.
Då hade jag inte sett hur STOOOR den var. Då hade jag kanske skyndat på lite mer. Den var bara grovstyckad så det blev m y c k e t  såga, stycka och mala.
Klockan var över två innan  färsen var malen och alla delar var fördelade och inpackade i frys. Naturligtvis sov jag inte en blund sedan, eftersom armarna värkte nåt kopiöst! Men, jag älskar allt som har med matinförskaffning att göra. Oavsett om det har gällt att plocka potatis eller stycka kött, så känner jag mig så "basic" kan man väl modernt kalla det för? Riktigt hushållsarbete, gjort från grunden. Känns mycket bra och risken för glasbitar minimeras väl förhoppningsvis!

Susanne Lanefelt - släng dig .....

Två dagar av det ljuvligaste väder man kan tänka sig och jag har skärpt till mig och följt med maken på röjningsraid  i ett bete vi har. Vad det växer igen snabbt! Riktigt riktigt roligt att vara ute och göra lite nytta, nåja efter förmåga skall jag väl tillägga. Mest sittande ( för den kassa ryggens skull) men utrustad med en rejäl grensax och diverse kniiiip - knep så lyckades jag över förväntan. Eftersom armarna också är kassa, så é de benen man får ta till hjälp! Tur ingen tittade på, för det blev en hel del konstiga ställningar! Med grensaxen mellan knäna och resterna av kraft i armarna till hjälp så fick jag faktiskt av grenar med diameter cirkus 5 cm. Alltså, inte uppe i träden då utan på marken måste jag ju förklara!

Det är mycket harris och björnbärssnår som spritt sig och det måste bort. Roligt att ha en ny utsiktsvy också. Vi ser bara åt norr inifrån boningshuset hemma eftersom gården är kringbyggd och varje utflykt t.o.m. på den egna marken är ett nytt scenario. Det är hög tid att njuta av det nu, har ju aldrig haft tid innan, men lite konstigt situation blir det eftersom man  samtidigt måste börja planera för att lämna det ifrån sig. Hoppas ändå att man med sunt förnuft både kan planera och njuta under tiden, annars vore ett helt livs slit ganska meningslöst!

Rekommendation: Ut i nåns igenväxta natur, med en en grensax mellan knäna och kniiip. Här får man också den nära kontakten med naturen. Klämmemyror, irriterade glador, tranor som skriker sig hesa och en helt underbar kopp kaffe mitt i detta som belöning!

Ekomat eller "vanlig" mat?

Har precis kollat på Debatt och tycker det var jättekonstigt att det inte framkom att t.ex. de djur som producerar ekologisk mjölk och kött får utfordras med 30% foder som INTE är ekologiskt! Hur kollar man det undrar jag naturligtvis! Det kan säkert lika gärna vara 60 eller 80% ibland! Är väl ingen anhängare av Marit Paulson direkt annars, men här förstod jag precis vad hon menade och det räcker inte att vara Mp för att frälsa världen, det måste till lite sunt förnuft också!

En konstig diskussion just nu egentligen, när det stora bekymret  istället är om vi överhuvudtaget mer kan köpa mat utan
risk för glasbitar eller kanske ännu värre, att det i diskarna kan finnas mat med gift insprutat så sent i kedjan som i affärerna? Det är ett oerhört mycket större problem, än om vi skall äta konventionell eller ekomat. 

Jag har alltid framhållit i diskussioner att vi kommer att gå tillbaka till mindre enheter vid djuruppfödning, dels eftersom man succesivt  förstör immunförsvaret på djur i stora besättningar och djuren därmed blir mycket mera sjukbenägna och dels är riskerna för stora i den koncentrerade mastodonthanteringen med livsmedel som tydligen inte går att hantera tillförlitligt. Nog inte helt fel tänkt!
Det är i alla fall en ytterst obehaglig känsla att inte tryggt kunna gå och handla  - i Sverige - 2009!
Vad är det som händer??

Vårkänsla och upptuktning

Graderna har jag inte koll på, men solen ÄR varm o go! Nu är det som allra härligast. Jag är absolut ingen sommarmänniska och 25+ är rena plågan, men nu.... Ahhh gott!

Var och hämtade barnbarnet som var fri från sin prao hos Lisen och Peder idag. Andhämtar sig också från den ofrivilliga avsittningen hon gjorde här ute i förrgår med höften i marken. Vet inte riktigt vad som hände, men hörde ett brak och maken stack ut direkt och bistod.
Idag tog vi en snabbfika när hon anlänt och vi satt vid bordet när ett par promenerade upp i skogen. Vi definierade dem till "de som på nån vänster är inneboende" hos grannen och de satte sig i vägkanten och drack öl! När de gjorde sitt återtåg tömde kvinnan ölburken och kastade den i väggropen vid bäcken! Det skulle hon inte ha gjort!
Det rättänkande barnbarnet flög upp och ut under va f..!  Vi hann inte reagera förrän vi såg konfrontationen ute på backen och hur damen snällt lommar tillbaka, kravlar sig ner i gropen och tar upp burken och stoppar den innanför rocken! Vi stirrar nog lite skräckslaget när flickungen kommer in, men hon förklarar snabbt att " nä, jag var inte bobbed, jag bara frågade om det var en flaska hon kastade där nere och hon svarade att nä, det var bara en burk! Det kvittar, för jag vill inte gärna att den ligger där, replikerade fröken. Ok, då skall jag ta upp den igen, svarade den kastande damen. Tack så mycket svarade Linda!
Herre Gud! All heder åt Er som uppfostrat henne! Hon kommer nog att reda sig i livet! Vi måste ha missat nåt på vägen för så hade det INTE låtit om vi åthutat damen med burken!

RSS 2.0